Podpis pogodb o javni gasilski službi

Letos več kot 1,3 milijona evrov za delovanje gasilcev

Mestna občina Velenje bo letos za izvajanje javne gasilske službe namenila 1.360.000 evrov; 415 tisoč evrov za nakup novih gasilskih vozil, 100 tisoč evrov za pripravo projektne in investicijske dokumentacije Satelitskega urgentnega centra ter centra za reševanje. V želji po profesionalizaciji delovanja gasilske službe so v teku postopki za ustanovitev javnega zavoda.

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je skupaj s predsedniki gasilskih društev in namestnico predsednika Gasilske zveze Šaleške doline Renato Rupreht podpisal pogodbe o javni gasilski službi za redno delovanje sedmih prostovoljnih gasilskih društev in gasilske zveze. Župan se je gasilcem zahvalil za odlično sodelovanje in predstavil izzive s katerimi se bomo soočali v prihodnosti. Pred nami je ustanovitev javnega zavoda, saj je potrebno dodatno profesionalizirati delovanje gasilske službe. Ne bomo pa pozabili tudi na pomembno vlogo prostovoljcev in bomo tudi v prihodnje veliko pozornosti namenjali enotnemu delovanju. Izpostavil je tudi projekt Satelitsko urgentni center in center za reševanje, za katerega smo v proračunu zagotovili 100 tisoč evrov za pripravo projektne in investicijske dokumentacije, saj želimo čim prej pričeti s potrebnimi postopki. Za izvedbo projekta pričakujemo večji delež državnih sredstev.

Renata Rupreht, namestnica predsednika Gasilske zveze Šaleške doline, je predstavila lansko delovanje gasilcev in izpostavila, da so kljub epidemiji opravili približno enako število intervencij. Opozorila je, da so predvsem mladi bili prikrajšani za izobraževanje in usposabljanje, zaradi česa se še posebej veselijo sproščanja ukrepov.

Letos bomo sofinancirali nakup kar treh gasilskih vozil. Dve vozili sta bili naročeni že lani, prevzeti bosta letos. Gre za vozili za tehnično reševanje HTRV-1 za PGD Velenje ter vozilo za prevoz moštva GVM-1 za PGD Škale. V letošnjem letu pa načrtujemo tudi nakup vozila s cisterno GVC-2 za potrebe PGD Pesje. Za vzdrževanje gasilskih domov letos namenjamo 60.000 evrov; in sicer za asfaltno podlago v Šentilju, adaptacijo sanitarij v Škalah, menjavo stavbnega pohištva v Pesju ter pridobivanje dokumentacije treh objektov v Vinski Gori, Šaleku in Bevčah.

Gasilci so ves čas epidemije opravljali vse operativne naloge, poleg tega jim je uspelo izvesti tudi nekaj drugih aktivnosti. Opravili so 450 intervencij, v katerih je sodelovalo več kot 2.529 gasilcev. Še naprej uspešno sodelujejo v projektu Prvi posredovalec in skupaj z reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Velenje posredujejo ob srčnih zastojih, hujših krvavitvah ter zaporah dihalnih poti. Lani so imeli 7 takšnih posredovanj.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje